Brassói aprópecsenye

Csaba Vezér módra

Ezt a receptet egy hetilapban találtam és az egyszerűsége fogott meg. És az, hogy imádom a fokhagymát! (Én a pulykás változatot favorizálom.)

Hozzávalók (4 személyre):

- 1,2 kg burgonya
- 70-80 dkg disznóhús (comb, lehetőleg dió), vagy kicsontozott, lebőrözött pulyka felsőcomb
- 8-10 dkg füstölt szalonna
- 2 evőkanál olaj
- 6 gerezd fokhagyma
- 1 csapott kiskanál paradicsompüré
- 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
- olaj a sütéshez (bőven)
- 1 kiscsokor petrezselyem (a díszítéshez)
- só

Elkészítés:

A burgonyát kefével dörzsölgetve jól megmossuk, majd kb. 1 kiskanálnyi sóval ízesített vízben, a héjában megfőzzük, leszűrjük. A húst rostjaira merőlegesen, kisujjnyi vastagon felszeleteljük, majd lehetőleg továbbra is a rostokra merőlegesen csíkokra vágjuk. A szalonnát ugyancsak vékony csíkokra metéljük és az olajon, lábasban, kevergetve kb. 2 perc alatt üvegesre sütjük. A húst hozzáadjuk, további 3-4 percig sütjük, ezalatt körös-körül kifehéredik. A présen áttört fokhagyma felével, a paradicsompürével, a borssal és 1 csapott kiskanálnyi sóval ízesítjük. 2 deci vizet aláöntünk, majd lefödve, kislángon, kb. 40 perc alatt vaj puhára pároljuk. Az utolsó 4-5 percre a maradék fokhagymát is hozzáadjuk, ha kell utána ízesítjük. Amikor kész, fedelét levesszük, a húst nagy lángon 3-4 perc alatt zsírjára sütjük. Ezzel kész is a brassói. Aki szereti, szaftosabbra is főzheti. Ehhez 1 csapott evőkanálnyi lisztet 2-2,5 deci hideg vízzel simára keverünk, a puha húsra öntjük, és kevergetve 2-3 percig forraljuk, így kellemesen sűrű leve lesz. Megkóstoljuk, egy kicsit utána ízesítjük. A puha burgonyát meghámozzuk, hasábokra vágjuk. Bő, félliternyi forró olajba szórjuk, és néhány perc alatt megsütjük. Legkényelmesebb olaj-sütőben sütni. Ha kész, szűrőlapáttal kiemeljük, papírtörlőre halmozva a felesleges zsiradékot leitatjuk róla, végül a hússal összeforgatjuk.

Elkészítési idő: 1 óra 30 perc. Egy adag: 881 kcal / 3580 kJ.

***