Lusta Sziszi lekváros buktája

kenyérsütő géppel dagasztva

Mindig nosztalogva emlékeztem anyai nagyanyám kelt tésztáira, de a dagasztás macerája mindig visszarettentett, hogy magam is sütögessek. Ám egy napon birtokomba került egy kenyérsütő gép, mely ezt a problémát végleg megoldotta.

Hozzávalók (több személyre):

- 0,5 kg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 3 tojás sárgája
- 3 dl tej
- 6 dkg margarin
- 5 dkg cukor
- só

Elkészítés:

Minden anyagot a kenyérsütő gépbe töltünk, kivéve 1 tojás sárgáját, és a dagasztó programmal elkészítjük a tésztát. A megkelt tésztát 0,5 cm-es vastagságra kinyújtjuk, majd kb. 10x10 cm-es darabokra felszabdaljuk. A darabokat lekvárral (szilva, barack, stb.) megtöltjük és összesodorjuk. A buktákat kivajazott tepsibe tesszük és letakarva 15-20 percig még kelesztjük. Miután szemlátomást megdagadtak , a tetejüket megkenjük a félretett tojás sárgájával. Előmelegített sütőben 200-220 C°-on 25-35 percig sütjük.

***