Gyümölcsrizs

Sziszi kedvére

Ezt a receptet magam kreáltam, mert az éttermekben és boltokban kapható gyümölcsrizs a legtöbb esetben jóval alatta maradt elvárásaimnak. Egy dolog tartott vissza sokáig, mégpedig az, hogy a tejberizst nagyon könnyű odaégetni. Mérhetetlen lustaságom nem tette lehetővé, hogy hosszabb időt töltsek el a matéria kavargatásával. Egy napon aztán megvilágosodtam és felfedeztem a mikrohullámú sütő ilyen irányú előnyeit. (Most a mikrohullám ellenzői hagyjanak békén!) Hiába, a nagy dolgok vagy a mellékhelyiségben vagy a konyhában születnek, lásd például valami James Watt nevű fickó esetét. Azóta szívesen és viszonylag gyakran készítem ezt az édességet, szinte nincs is vendégség e nélkül.

Hozzávalók (több személy részére):

- 2 l tej
- 3,5 dl rizs
- 1 tejszínhab
- 6 evőkanál cukor
- 2 csomag vanilliás cukor
- őrölt fahéj
- 1 üveg magozott meggy
- őszibarack befőtt

1l tejet és a megmosott rizs felét egy jénai tálba teszem és a mikróban 10 percig főzöm (850W-on). (Tudom, hogy vannak megátalkodott tejberizs főzők, akik határozottan állítják, hogy a rizst elő kell főzni vízben, de őket a gasztronómia zsákutcájának tartom. Én az így előfőzött tejberizs ízén 10 km-ről, "széllel szemben is megérzem a vizet!") Ezután kiveszem a mikróból, leszedem a tej bőrét, megkavargatom, szétnyomom az esetleg összetapadt rizs gombócokat. Újabb 10 perc főzés, majd újabb bőrözés, kavargatás. A harmadik menet 7 percig tart. Utána beleteszem a cukor és a vanilliás cukor felét, majd kavargatás és 3 perc utófőzés. Ezzel kész a tejberizsünk fele. Ugyanezt eljátsszuk a másik liter tejjel és ha az is kész, akkor összekeverjük a két adagot. (Természetesen akinek akkora mikrója és jénaija van, az egyben is elkövetheti az egészet.) A tejberizst langyosra hagyjuk hűlni, közben a meggyet lecsöpögtetjük, a hámozott-felezett őszibarack befőttből cikkeket vágunk. Ha kihűlt a rizsünk, akkor összekeverjük a tejszínhabbal. (Én lusta vagyok, ezért mindig sprayt használok, de a türelmesebbek ezt is készíthetik maguk.) Hozzákeverjük a meggy 2/3-át, a többit eltesszük díszítésnek.

***