GyümölcsrizsSziszi kedvére
Ezt a receptet magam kreáltam, mert az éttermekben és boltokban kapható gyümölcsrizs a legtöbb
esetben jóval alatta maradt elvárásaimnak. Egy dolog tartott vissza sokáig, mégpedig az, hogy a
tejberizst nagyon könnyű odaégetni. Mérhetetlen lustaságom nem tette lehetővé, hogy hosszabb időt töltsek
el a matéria kavargatásával. Egy napon aztán megvilágosodtam és felfedeztem a mikrohullámú sütő
ilyen irányú előnyeit. (Most a mikrohullám ellenzői hagyjanak békén!) Hiába, a nagy dolgok vagy a
mellékhelyiségben vagy a konyhában születnek, lásd például valami James Watt nevű fickó esetét.
Azóta szívesen és viszonylag gyakran készítem ezt az édességet, szinte nincs is vendégség e nélkül.
|
1l tejet és a megmosott rizs felét egy jénai tálba teszem és a mikróban 10 percig főzöm (850W-on).
(Tudom, hogy vannak megátalkodott tejberizs főzők, akik határozottan állítják, hogy a rizst elő kell
főzni vízben, de őket a gasztronómia zsákutcájának tartom. Én az így előfőzött tejberizs ízén 10 km-ről,
"széllel szemben is megérzem a vizet!") Ezután kiveszem a mikróból, leszedem a tej bőrét, megkavargatom,
szétnyomom az esetleg összetapadt rizs gombócokat. Újabb 10 perc főzés, majd újabb bőrözés, kavargatás.
A harmadik menet 7 percig tart. Utána beleteszem a cukor és a vanilliás cukor felét, majd kavargatás és
3 perc utófőzés. Ezzel kész a tejberizsünk fele. Ugyanezt eljátsszuk a másik liter tejjel és ha az is kész,
akkor összekeverjük a két adagot. (Természetesen akinek akkora mikrója és jénaija van, az egyben is elkövetheti az
egészet.) A tejberizst langyosra hagyjuk hűlni, közben a meggyet lecsöpögtetjük, a hámozott-felezett
őszibarack befőttből cikkeket vágunk. Ha kihűlt a rizsünk, akkor összekeverjük a tejszínhabbal.
(Én lusta vagyok, ezért mindig sprayt használok, de a türelmesebbek ezt is készíthetik maguk.) Hozzákeverjük a meggy
2/3-át, a többit eltesszük díszítésnek.
|