Krumpli főzelék

ahogyan a Szolnoki főzi (BEST OF!)

Ez a recept is Szolnokitól származik. Azt hiszem az elnevezés némi magyarázatra szorul. Az unokák ragasztották anyukámra (az ő apai nagyanyjukra) lakóhelyének nevét, hogy meg tudják különböztetni az egyéb, más eredetű ősöktől. Közben ugyan már jó pár éve Budapestre költözött, de a név megmaradt és az ismerősök is így szólítják a mai napig, bár sokan már nem is ismerik az eredetét. Az általa főzött, számomra kedves étkek gyűjteménye ez, amit a koszorús költők is csak úgy emlegetnek: " A mama főztje."

Hozzávalók:

- 1 kg krumpli
- 2 dl tejföl
- fél vagy ha nagyobb, akkor egy negyed hagyma
- 1 db tyúkhúsleves kocka (én a Knorrt szeretem)
- 2-3 db babérlevél
- 2 tk majoránna

Elkészítés:

A krumplit meghámozzuk, megmossuk, kis darabokra vágjuk és fél hagymával, a babérlevelekkel és a leveskockával feltesszük főni annyi vízben, hogy éppen ellepje. Ha felforrt, akkor beletesszük a majoránnát. (Állítólag ha előbb tesszük bele, akkor nagyon hamar kifut a főztünk.) Ha a krumpli megpuhult, akkor rántást készítünk 3ek olaj és 3ek lisztből majd ezt összekeverjük a tejföllel és egy kis vízzel (állítólag így soha nem lesz csomós). Ezt a tejfölös rántás komplexumot óvatosan összekeverjük a krumplival, ha sűrű lenne, akkor tejjel hígíthatjuk. Kóstolunk, sózunk, ecetezünk ízlés szerint, majd megvárjuk, míg még egyet rottyan a massza és utána már csak azt várjuk, hogy mikor hűl már ehetőre az anyag.

***