Lencse főzelék

ahogyan a Szolnoki főzi

Ez a recept is Szolnokitól származik. Azt hiszem az elnevezés némi magyarázatra szorul. Az unokák ragasztották anyukámra (az ő apai nagyanyjukra) lakóhelyének nevét, hogy meg tudják különböztetni az egyéb, más eredetű ősöktől. Közben ugyan már jó pár éve Budapestre költözött, de a név megmaradt és az ismerősök is így szólítják a mai napig, bár sokan már nem is ismerik az eredetét. Az általa főzött, számomra kedves étkek gyűjteménye ez, amit a koszorús költők is csak úgy emlegetnek: " A mama főztje."

Hozzávalók:

- 1/2 kg
- 2-3 db babérlevél
- 2 kk só
- 1 ek cukor
- 2 kk pirospaprika
- fél vöröshagyma egészben
- 2 gerezd fokhagyma reszelve
- 1 ek mustár
- ecet
- só

Elkészítés:

A kb. fél nappal előtte beáztatott lencsét a fél hagymával, a babérlevelekkel feltesszük főni annyi vízben, hogy éppen ellepje. Főzés közben a vizet pótoljuk. Ha megfőtt, kb. 30-40 perc, akkor rántást készítünk 4 ek olaj és 2 ek lisztből majd ezt összekeverjük a péppé tuszmákolt fokhagyma, pirospaprika adalékokkal és kb. 2 dl hideg vízzel (azért hideg, mert állítólag így nem lesz csomós). Ezt a keveréket belekeverjük a lencsébe, majd a cukrot és a mustárt is hozzáadjuk. Jön a kóstolás, sózás, ecetezés ízlés szerint, majd a tálalás.

***