Diós muffin

ahogyan Sziszi süti

Ezt a receptet Stahl Judit egyik műsorából vettem. Egy álmos vasárnap délelőtt bekapcsoltam a TV-t és (nincsenek véletlenek) éppen Judit főzőcskézett. Általában nem fognak meg az ilyen műsorok, de mivel édesszájú vagyok és ez rendkívül egyszerű receptnek tűnt, felkeltette a figyelmemet. Igazam lett, hiszen azóta már rengeteg sikert értem el családom és barátaim körében ezzel a sütivel.

Hozzávalók (12 db):

- 20 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 15 dkg liszt
- 5 dkg dió
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 db tojás
- őrölt fahéj
- kis tej vagy víz

Elkészítés:

A szobahőmérsékletű vajat összekeverjük a cukorral, majd a két tojással. A lisztet, a darált diót (én a darált dió mellett egy kevés "darabolt" diót is szoktam beletenni, ami fokozza az élvezetet), fahéjat és a vaníliás cukrot is összekeverjük. A két keveréket összeöntjük és simára keverjük. Ha túl száraz, akkor tejjel vagy vízzel hígítsuk. A kész anyagot kivajazott muffin formákba töltjük, tetejüket egy-egy fél dióval díszítjük, majd 20 percig 220 C°-ra előmelegített sütőben sütjük. Másik kedvelt változat a meggyes-mákos muffin.

Ebben az esetben az 5 dkg diót 5 dkg darált mákkal helyettesítjük és egy fél üveg magozott meggyet is belekeverünk a masszába. A muffinok tetejére egy-egy meggyszemet teszünk még a sütés előtt.

Ebben a receptben az a nagyszerű, hogy az 5 dkg dió vagy mák helyett bármit beletehetünk, a lényeg az, hogy kb. 5 dkg legyen. Csoki reszelék, kakaópor, reszelt alma, stb.

***