Ökörszem

(Megint csak lusta édesség kedvelőkre gondolván)

Egy hosszú, ingerszegény, karácsony és Szilveszter közötti délutánon kotorásztam otthon valami fogamra való után (nekem ezekben az időkben még a sz... is ízetlen), mikor a kenyeres kosárban találtam egy halom öreg zsömlét. Ezidáig általában a gondosan túltervezett mennyiségű pékáru maximum madáreleségként végezte, de most látomásom volt és gyermekkorom egyik kedvenc csemegéje rémlett fel a messzi távoli időkből. Ökörszem és nincs többé kidobandó zsömle! (Tudom, hogy pl. prézlinek is jó lenne, de azt reszelni kellene és az fölötte fárasztó tevékenység.) A gond az volt, hogy gőzöm nem volt a gyártástechnológiáról. Nosza, ugrunk az internetre, de ott minden ökörszem recept úgy kezdődött, hogy "... végy iksz dkg lisztet ..."! No ez nem az én pályám, gondoltam, de hosszas kitartó böngészés után szerencsére találtam "zsömle alapú" receptet is. A kisérleti sütés olyan jól sikerült, hogy azóta már sokszor elkövettem, barátaim és ismerőseim nem kis örömére.

FIGYELMEZTETÉS: Soha ne használj friss zsömlét!

Hozzávalók (9 db):

- 9 db zsömle (legalább 1-2 napos)
- 50 dkg túró
- 5-6 dl tej
- 5 dkg dió
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 db tojás
- 1 pohár tejföl (kicsi)
- cukor
- mazsola

Elkészítés:

A zsömléknek lecsapjuk a tetejét és kivájjuk a belsejét. (Ezért nem jó a friss zsemle, mert annak összeragad a belseje és nagyon nehéz egyenletesen eldolgozni.) A zsömléből kikerült anyagot (én a kilencből csak 5-öt szoktam felhasználni) szétmorzsoljuk, majd összekeverjük a túróval, tejföllel, vaníliás cukorral, mazsolával (aki szereti), ízlés szerinti mennyiségű cukorral és a két tojással, de az egyik sárgáját tegyük félre! Mindeközben a tejet cukrozzuk meg és melegítsük fel. A kibelezett zsömléket forgassuk meg a tejben vigyázva, nehogy eláztassuk őket és töltsük meg mindegyiket a töltelékkel. A tetejükre szórhatunk pár szem mazsolát az esztétikum kedvéért, majd a félretett tojássárgáját kis tejjel hígítva verjük fel és kenjük meg a zsömik tetejét, hogy a sütés során még étvágygerjesztőbb színt nyerjenek. Előmelegített sütőben 200 fokon süssük kb. 30-40 percig.

***