Paradicsom leves

ahogyan a Szolnoki főzi

Ez a recept is Szolnokitól származik. Azt hiszem az elnevezés némi magyarázatra szorul. Az unokák ragasztották anyukámra (az ő apai nagyanyjukra) lakóhelyének nevét, hogy meg tudják különböztetni az egyéb, más eredetű ősöktől. Közben ugyan már jó pár éve Budapestre költözött, de a név megmaradt és az ismerősök is így szólítják a mai napig, bár sokan már nem is ismerik az eredetét. Az általa főzött, számomra kedves étkek gyűjteménye ez, amit a koszorús költők is csak úgy emlegetnek: " A mama főztje."

Hozzávalók:

- 500g sűrített paradicsom (a hígabb, dobozos fajta)
- 1/2 dl rizs
- 1 dl tej
- 1-2 krumpli mérettől függően
- 1/4 hagyma
- 1/2 zöldpaprika
- 1 db tyúkhúsleves kocka cukor
- 3 ek olaj
- 2 ek liszt
- só (ha kell, ízlés szerint)

Elkészítés:

Rántást készítünk a liszttel és az olaj felhasználásával, majd eltrancsírozzuk benne a leveskockát. Bele tesszük a kockára vágott krumplit, zöldpaprikát és hagymát, majd annyi vizet öntünk rá, hogy elfedje a kompozíciót. Felforraljuk, majd mikor már vígan bugyog, akkor hozzáadjuk a megmosott rizst. Újra forraljuk, majd főzzük, amíg a bent lévő dolgok meg nem puhulnak. Ha már jónak találjuk az alapot, akkor ráöntjük a paradicsomot és újra felforraljuk. Ha már forr, akkor beleöntjük a "titkos" hozzávalót. a tejet. (Ettől lesz olyan szép selymes és lágy az állaga levesünknek.) Kóstolunk, cukrozunk, sózunk, tálalunk.
Ha a kóstolásnál nem a megfelelő ízeket tapasztaljuk, akkor kezdjük elölről az egészet, de előtte keressünk egy másik receptet!

***