Paradicsom mártás húsgombócokkal

ahogyan a Szolnoki főzi

Bármikor, bárhol, hidegen, melegen is képes vagyok elfogyasztani ezt az ételt. Gondolom ebből kiderül, hogy ez az egyik kedvencem. Hosszú ideig halogattam a megtanulását, mert féltem bonyolultságától, de a félelem, hogy esetleg a recept elveszik számomra és az utókór számára is legyűrte ezt a félelmet. Az emberiség iránt érzett felelősségtudatom (és a saját hasam) felülkerekedett lusta gyávaságomon és magamévá tettem a "Paradicsom mártás húsgombóccal" kompozíció receptjét.

Hozzávalók:

- 1 kg darált sertéscomb
- 500 g sűrített paradicsom (a hígabb, dobozos fajta)
- 700 g sűrített paradicsom (a sűrűbb, üveges fajta)
- 1,5 dl rizs
- 2 db tojás
- 1,5 fej vöröshagyma
- 1 db zöldpaprika
- darabka zeller
- 3 ek olaj
- 3 ek liszt
- 1 kk őrölt bors
- 2 kk őrölt kömény
- 2 kk morzsolt majoránna
- 3 kk őrölt pirospaprika
- 3 kk Vegeta
- cukor (ízlés szerint)
- só (ha kell, ízlés szerint)

Elkészítés:

Első menetben a húsgombócok gyártásába kezdünk. A darált húst,  1 fej vöröshagymát, a borsot, a pirospaprikát, a majoránnát, a köményt, a tojásokat, a Vegetát és a rizst összekeverjük, ízlés szerint sózzuk. Következik a recept legmacerásabb része, a masszából gombócokat formázunk. Ha lusták vagyunk, akkor nagyobbakat, de ilyenkor fennáll a veszélye annak, hogy a belseje nyers marad. Ha igazán jót akarunk, akkor maximum 2-3 cm-es átmérővel gyúrunk gömböket. Fazékba vizet teszünk és beleszórjuk a zellert, zöldpaprikát, és a maradék fél hagymát. Amikor a víz forr, akkor óvatosan beleteszegetjük a gombócokat és megfőzzük őket. Ne aggódjunk! Főzés közben a gombócból kidagadó rizsszemek miatt bizarr, már-már horrorisztikus dolgok kandikálnak ki a fazékból, de ez a végső eredményt nem befolyásolja! Villával való szurkálással vagy kóstolással, ki-ki szokása szerint, ellenőrizheti a főzöttségi szintet.

Ha a gombócok már elkészültek, akkor nekiláthatunk a mártás elkészítésének. Kezdetnek készítsünk rántást a liszt és olaj felhasználásával, majd öntsük rá a sűrített paradicsomokat. Cukrozzuk ízlés szerint. Lassú kavargatás közben főzzük fel és ha rottyant, akkor tegyük bele a gombócokat. Hígítsuk a gombócok levével megfelelő sűrűségűre a mártást, majd  kb. 15-20 percig még hagyjuk szépen lassan összefőni az ízeket. Ezután rejtsük el gondosan az egészet, különben a család többi tagja eleszi előlünk mire észrevennénk a dolgot!