Rakott kel

ahogyan a Szolnoki főzi (és ahogyan én szeretem!)

Ez a recept is Szolnokitól származik. Azt hiszem az elnevezés némi magyarázatra szorul. Az unokák ragasztották anyukámra (az ő apai nagyanyjukra) lakóhelyének nevét, hogy meg tudják különböztetni az egyéb, más eredetű ősöktől. Közben ugyan már jó pár éve Budapestre költözött, de a név megmaradt és az ismerősök is így szólítják a mai napig, bár sokan már nem is ismerik az eredetét. Az általa főzött, számomra kedves étkek gyűjteménye ez, amit a koszorús költők is csak úgy emlegetnek: " A mama főztje."

Hozzávalók:

- 1 kg kelkáposzta
- 0,5 kg darált sertéscomb
- 1 bögre rizs (kb. 2dl)
- 5 dl tejföl
- 2 tojás
- 1 fej vöröshagyma
- 2 húsleveskocka
- étolaj (a hagyma párolásához)
- só, bors, majoránna

Elkészítés:

 Az elején figyelmeztetek mindenkit, hogy a rakott kel elkészítése nagy kihívást jelent. Ennek elsősorban nem maga a recept rafináltsága az oka, hanem a rengeteg edény, amit az elkészítés során összekenünk majd és a végén természetesen el kell mosogatnunk. (Nekem nincs mosogatógépem ... ) Mindazonáltal úgy gondolom, hogy megéri a befektetett energiát!

A töltelék elkészítése:

A vöröshagymát lereszeljük és megpároljuk az olajon, majd hozzáadva a darált húst, a hús kifehéredéséig együtt pároljuk tovább. Ha kifehéredett akkor fűszerezzük sóval, borssal és majoránnával. A majoránnát ne sajnáljuk, a többit ízlés szerint! Egy kis víz hozzáadásával pároljuk félpuhára a húst. Vigyázzunk ne tegyünk sok vizet hozzá, mert a hús is sokat enged!

Rizs előkészítése:

A rizst főzzük meg ahogyan máskor is. Én a főzővízbe egy húsleveskockát szoktam rakni, így a főtt rizs már kap egy alap ízt.

Kelkáposzta előkészítése:

A kelkáposztát vágjuk csíkokra és egy másik húsleveskockával feljavított főzővízben 5-10 percig főzzük. Ne legyen nagyon puha, nehogy szétmálljon!

Öntet:

2 tojást felverünk és összekeverjük az 5dl tejföllel.

Végső összeállítás:

A rizst és a húst alaposan keverjük össze, ellenőrizzük, hogy elég sós-e. Margarinnal kenjük ki a tepsit vagy a jénai tálat és az alját fedjük le a káposzta felével, majd terítsük el rajta egyenletesen a tölteléket. Az öntet 1/3-ával fedjük be a tölteléket, majd a káposzta maradékával takarjuk be művünket. Ezt az egészet koronázzuk meg az öntet hátralévő részével, igyekezzünk egyenletesen elteríteni az anyagot! Végül tegyünk 1-2 margarin darabkát a tetejére! 180C-on kb. 20 perc sütés után elkészült a rakott kel, gyermekkoromból őriznek.)

***