Tanyai levetlen

ahogyan nagyanyám csinálta

Ez a recept gyermekkorom egyik emléke és a mai napig is kedvenc ételeim egyike. A mezőtúri nagyanyám öröksége, akit ha meglátogattam, pillanatok alatt képes volt tüzet rakni az udvaron (kukorica csutkából, mert a tanyai levetlen úgy az igazi) és fél óra alatt kész is volt ez az egyszerű, de nagyszerű egytál étel.

Hozzávalók (2 személyre):

- 25 dkg lebbencs tészta
- 2 db közepes krumpli
- fél zöldpaprika
- kb. 1 dl étolaj
- só

Elkészítés:

A lebbencseket kissé összetörjük, de ne túl apróra, mert az rontja az élvezeti és esztétikai élményt! Az olajat felforrósítjuk, majd beleöntjük a lebbencset. Óvatosan kevergetve megpirítjuk. Az a jó, amikor már szép aranybarna. A két meghámozott burgonyát félbevágjuk és kb. 3-4 mm-es szeletekre vágjuk. Azért kell ilyen vékonyra, hogy a krumpli is megpuhuljon, mire a tészta elkészül. A krumplit a tésztához öntjük, beletesszük a megmosott zöldpaprika felét és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Egy teáskanál sóval ízesítjük, majd megkeverjük óvatosan, nehogy a lebbencsek összetörjenek. Ezután fedő nélkül felforraljuk. Ha már forr, akkor alacsonyabb hőmérsékleten, lassan főzzük míg a leve elfő. Közben néha keverjük meg. A végén már ne keverjük, csak az edény rázogatásával biztosítsuk, hogy a víz teljesen elpárologjon.

***