(Savanyú) Tojás leves

ahogyan a Szolnoki főzi

Ez a recept Szolnokitól származik. Azt hiszem az elnevezés némi magyarázatra szorul. Az unokák ragasztották anyukámra (az ő apai nagyanyjukra) lakóhelyének nevét, hogy meg tudják különböztetni az egyéb, más eredetű ősöktől. Közben ugyan már jó pár éve Budapestre költözött, de a név megmaradt és az ismerősök is így szólítják a mai napig, bár sokan már nem is ismerik az eredetét. Az általa főzött, számomra kedves étkek gyűjteménye ez, amit a koszorús költők is csak úgy emlegetnek: " A mama főztje."

Ez a recept is ékes példája annak, hogy rendkívül egyszerű hozzávalókból milyen jóízű levest lehet összehozni!

Hozzávalók:

- 6 db tojás
- 1-2 db babérlevél
- 1 húsleves kocka
- 2 ek liszt
- 3 ek olaj
- 2 kk pirospaprika
- 1 kk őrölt kömény
- 1/4 vöröshagyma
- ecet
- só

Elkészítés:

A 2 ek liszttel és a 3 ek olajjal rutinosan rántást készítünk. Mikor a rántásunk megfelelően illatozik és a színe is inkább egy aranyló cipóra emlékeztet, akkor belemorzsoljuk a leves kockát és hozzáadjuk az ecet, só és tojások kivételével az összes többi hozzávalót. összepörköljük a dolgokat (a Szolnoki szerint így jönnek ki legjobban a zamatok). Az így keletkezett barna masszát felöntjük 2 liter hideg vízzel és forrástól számítva kb. 5 percig főzzük. Nagyon figyeljünk, mert hihetetlenül gyorsan ki tud futni a fazékból és a takarítás valószínűleg tovább tartana, mint az egész leves elkészítése! Következik a tojások hozzáadása. A tojatokat egyesével törjük föl egy kis tálkába vagy egy pohárba, ne hogy egy záptojással tönkretegyük eddigi munkánkat! Ha szemrevételeztük a tojást és állagával elégedettek vagyunk, akkor a tálkából óvatosan "szánkáztassuk" bele a levesbe. Van aki szétmaszatolja, amitől olyan "nőies lesz a leves, de én speciel szeretem azt, ha nagyjából egyben maradnak a tojások (ez olyan férfias), mégis csak úgy érzi az ember, hogy valami anyag is van a levesben. Úgy 5-10 percig még főzzük a tojásokat, majd sózunk és ecetezünk ízlés szerint.

***