Töltött káposzta

ahogyan a Szolnoki főzi

Ez a recept Szolnokitól származik. Azt hiszem az elnevezés némi magyarázatra szorul. Az unokák ragasztották édesanyámra (az ő apai nagyanyjukra) lakóhelyének nevét, hogy meg tudják különböztetni az egyéb, más eredetű ősöktől. Közben ugyan már jó pár éve Budapestre költözött, de a név megmaradt és az ismerősök is így szólították halála napjáig. Az általa főzött, számomra kedves étkek gyűjteménye ez, amit a koszorús költők is csak úgy emlegetnek: " A mama főztje."

Rengeteg féle töltött káposztát volt már szerencsém megkóstolni és az interneten receptek özönével találkozhatunk, de nekem akkor is mindig ez lesz a kedvencem. Sokáig halasztgattam ennek a receptnek az elsajátítását, mert bonyolultnak, macerásnak és nagyon időigényesnek tűnt. Hát nem tévedtem! Ugyanakkor hihetetlen sikerélmény az, amikor látjuk kosztosaink arcán az ízek nyújtotta élvezetet. Nem tagadom némi büszkeséggel is eltölti férfiúi keblemet, hogy képes vagyok egy ilyen, általam a szakácsmesterség csúcsának tartott ételt elkészíteni.

Hozzávalók:

- 1,5kg darált sertés tarja vagy sertéscomb
- 1-2 fej káposzta vagy!!!
- 15-20 savanyúkáposzta levél
- 1-2kg apró savanyú káposzta
- 1dl rizs
- 2 fej vöröshagyma
- 1 sűrített paradicsom (kicsi)
- 1 db tojás
- kapor
- őrölt kömény
- morzsolt majoranna
- őrölt bors
- őrölt pirospaprika
- ecet
- só
- húsvarázs (opcionális)

Elkészítés:

Két variációban készítem. Az első az az eset, amikor nyers káposztából indulunk ki és mi savanyítjuk azt. A második, amikor már eleve savanyú káposztát vásárolunk és azzal kezdünk a főzéshez.

1. Káposzta savanyítása:

Én ha lehet közepes káposztákat választok, mert a nagyon kicsi töltelékeket nem szeretem, a nagyoknál pedig kérdéses, hogy elül mi zajlik a töltelékben.
1. káposzta torzsa kivájása
2. forrázó víz elkészítése (5l vízhez 2ek só, 3ek ecet)
3. leforrázni a káposztát, leveleket leszedni (kb. 15-20db)

Innen megegyezik a két módszer.

2. Töltelék elkészítése:

- 2dl rizs
- 2 közepes hagyma reszelve
- 2 tojás
- 2ek pirospaprika
- 2kk őrölt bors
- 1ek majoranna
- 1ek őrölt kömény
- só (ízlés szerint)

3. Töltelék elkészítése:

A fenti összetevőket alaposan gyúrjuk/keverjük össze, majd töltsük meg a káposzta leveleket.  

4. "Ágyazás":

- apró káposztával befedjük a fazekunk alját
- rátesszük a maradék két hagymát
- 2db zöldpaprikát
- 4db babérlevelet
- 2kk majorannát
- 2kk őrölt köménymagot
- a sűrített paradicsomot
- a kaprot
- sót (ízlés szerint)

5. Töltelékek:

elhelyezünk egy réteg tölteléket, majd felöntjük annyi vízzel, míg éppen ellepi
ezt addig folytatjuk, míg el nem fogy az összes

6. Utolsó simítások:

A maradék apró káposztát a tetejére tesszük egy-két szál kapor kiséretében, majd vízzel teljesen feltöltjük fazekunkat.

Ez után már csak a türelmünkre van szükség, kb.2-2,5 óra és már készen is van remekművünk. Figyeljünk közben arra, hogy az elpárolgott vizet időnként pótoljuk!

 

******