Zöldbab főzelék

ahogyan a Szolnoki főzi (BEST OF!!)

Ez a recept Szolnokitól származik. Azt hiszem az elnevezés némi magyarázatra szorul. Az unokák ragasztották anyukámra (az ő apai nagyanyjukra) lakóhelyének nevét, hogy meg tudják különböztetni az egyéb, más eredetű ősöktől. Közben ugyan már jó pár éve Budapestre költözött, de a név megmaradt és az ismerősök is így szólítják a mai napig, bár sokan már nem is ismerik az eredetét. Az általa főzött, számomra kedves étkek gyűjteménye ez, amit a koszorús költők is csak úgy emlegetnek: " A mama főztje."

Hozzávalók:

- 450 g zöldbab (sárga mirelit)
- 1 db tyúkhúsleves kocka (én a Knorrt szeretem)
- 2-3 babérlevél
- fél vöröshagyma
- 2 dl tejföl (vagy 1 pohár)
- 2-3 ek liszt a rántáshoz
- 2-3 ek olaj a rántáshoz
- só, ecet (ha kell, ízlés szerint)
- szárított vagy friss kapor morzsolva vagy apróra vágva

Elkészítés:

A kissé felengedett babot a babérlevelekkel, a vöröshagymával, a leveskockával és egy kis vízzel puhára főzzük. Induláskor ne öntsünk sok vizet rá, mert a bab sok levet enged és híg lesz a főzelékünk. Ha puha a bab, akkor a lisztel és olajjal rántást készítünk amit kis hideg vízzel felöntünk, majd a tejföllel elkeverjük. Ha kész a tejfölös rántás, akkor belefőzzük a babfőzelékbe. Óvatosan kevergessük, hogy ne maradjon benne csomó, bár ezzel a fent említett "hideg vizes/tejfölös" módszerrel nehéz hibázni. Kicsit összerottyantjuk a gezemicét, kóstolunk, ecetezünk, sózunk. (Én általában csak ecetezni szoktam, só van a leveskockában elég.) A drágám magában eszi, én azonban sütök hozzá bélszínrolót (Csepeli bélszínrolót, mert annak olyan az íze, mint amit ízlelőbimbóim gyermekkoromból őriznek.)

***