Zöldborsó leves

ahogyan a Szolnoki főzi

Ez a recept Szolnokitól származik. Azt hiszem az elnevezés némi magyarázatra szorul. Az unokák ragasztották anyukámra (az ő apai nagyanyjukra) lakóhelyének nevét, hogy meg tudják különböztetni az egyéb, más eredetű ősöktől. Közben ugyan már jó pár éve Budapestre költözött, de a név megmaradt és az ismerősök is így szólítják a mai napig, bár sokan már nem is ismerik az eredetét. Az általa főzött, számomra kedves étkek gyűjteménye ez, amit a koszorús költők is csak úgy emlegetnek: " A mama főztje."

Hozzávalók:

- 500 g borsó (mirelit)
- 1 sárga és 1 fehérrépa
- 1/2 hagyma
- 1-1 darabka zeller és karalábé
- 1 zöldpaprika
- szárított vagy pár szál friss petrezselyem
- 1-2 db tyúkhúsleves kocka (én a Knorrt szeretem)
- cukor (a borsótól és az ízléstől függően)
- olaj
- liszt
- pirospaprika
- 1-2 tojás (a nokedlihez)
- só (ha kell, ízlés szerint)

Elkészítés:

Rántást készítünk 2 ek liszt és 3 ek olaj felhasználásával, majd ügyesen megpaprikázzuk 2 tk pirospaprikával, vigyázva, nehogy a paprika megégjen, mert akkor roppant keserűen indul főzésünk és jobb, ha előröl kezdjük az egészet. A pirospaprikás rántást felöntjük fél liter hideg vízzel (hideggel, hogy ne legyen csomós!) és beleöntjük a zöldborsót és az összes zöldséget. Vizet adunk még hozzá, nehogy főzelék legyen belőle. Puhára főzzük az anyagot, majd beleteszünk egy leveskockát. (később ha kell még tehetünk majd bele egy felet vagy egy egészet, ízlés szerint). Kóstolunk és cukrozunk, sózunk, ahogy nekünk megfelel. Imádott feleségem "sima", én gríz nokedlivel szeretem. A gríz nokedlihez keverjünk össze alaposan 2 tojást 4-5ek grízzel és hagyjuk pihenni 15 percig, majd leveskockás forrásban lévő vízbe szaggassunk formás nokikat. Csak tálaláskor tegyük a levesbe, mert felissza a levét. A sima nokedlit 2-3ek. liszt és egy tojás (egy kis só sem árt) összekeverésével nyerhetjük. Ezt viszont a forrásban lévő levesbe szaggatjuk, mikor az már teljesen elkészült. Apróra szaggassuk, ha feljöttek a felszínre a nokedlik, már készen is van a levesünk.

***