Zöldborsó főzelék

ahogyan a Szolnoki főzi

Ez a recept Szolnokitól származik. Azt hiszem az elnevezés némi magyarázatra szorul. Az unokák ragasztották anyukámra (az ő apai nagyanyjukra) lakóhelyének nevét, hogy meg tudják különböztetni az egyéb, más eredetű ősöktől. Közben ugyan már jó pár éve Budapestre költözött, de a név megmaradt és az ismerősök is így szólítják a mai napig, bár sokan már nem is ismerik az eredetét. Az általa főzött, számomra kedves étkek gyűjteménye ez, amit a koszorús költők is csak úgy emlegetnek: " A mama főztje."

Hozzávalók:

- 720 g borsó (mirelit)
- 1 db tyúkhúsleves kocka (én a Knorrt szeretem)
- 1 ek cukor (a borsótól és az ízléstől függően)
- 3 ek főzőtejszín vagy tej
- 2 ek liszt
- só (ha kell, ízlés szerint)
- szárított vagy pár szál friss petrezselyem

Elkészítés:

Kb. 4 ek olajon a borsót megpároljuk. Ha illatozik, akkor beletesszük a 2 ek lisztet, leveskockát, 1 ek cukrot és csomó mentesen elkeverjük. Felöntjük vízzel (kb. 5dl) és hagyjuk főni. Ha puha, akkor 3 ek tejszínt 1dl vízzel felhígítunk és beleöntjük. Végül beleteszünk 1 tk szárított vagy aprított friss petrezselymet. Kóstolunk és sózunk, cukrozunk ízlés szerint.

***